Huid/jeuk/allergie

Dé Holistische Praktijk voor Honden

Ik zie veel- heel veel honden met huiduitslag/ jeuk in de praktijk.

Het is heel vervelend om je hond constant te zien krabben en bijten, aan zijn huid, oren, poten of te zien dat er problemen zijn met de ogen/ oren ten gevolge van een ‘allergie ‘.

Van uit de TCM (traditioneel Chinese medicijnleer) gezien zijn allergieën een uiting van een verzwakt immuunsysteem. Een acupressuur behandeling voor deze klacht is dan ook gebaseerd op het versterken van het immuunsysteem van de hond om zo de disbalans de baas te worden.

Er zijn een aantal type allergie die we vaak terugzien in honden namelijk:
• Contactallergie
• Vlooienallergie
• Voedingsallergie
• Atopie
Vaak zie je deze allergie ontstaan of verergeren in het voorjaar en najaar omdat dan vaak boom, gras, zaad en pollen meer aanwezig zijn.

Vanuit een TCM standpunt zijn allergieën dus vaak een gevolg van een afbraak van het immuun systeem. Het lichaam is niet langer meer in staat zich te verzetten tegen bepaalde allergenen omdat het immuunsysteem niet sterk genoeg meer is, of over reageert op de allergenen.
Wanneer de natuurlijke balans in zijn lichaam verstoord is kunnen externe invloeden ervoor zorgen dat een hond last krijgt van een “allergie”
Maar er is ook nog iets anders waar we naar moeten kijken en dat is HISTAMINE!

Wanneer de jeuk gepaard gaat met ontstekingen komen bepaalde stoffen vrij: Een van deze stoffen is histamine.
Histamine is een door het lichaam geproduceerde signaalstof, die door mestcellen afgescheiden wordt, waardoor de zgn. “allergische reactie” zichtbaar wordt. Oftewel een ontstekingsreactie. Zwelling, roodheid en jeuk of pijn.

Nu zien wij dit vaak als een allergische reactie, die getriggerd wordt door iets wat de hond gegeten of aangeraakt heeft. Bijvoorbeeld een reactie op kip/ rund, of producten met granen.
Histamine is een stof die ook in voeding voorkomt, in meer of mindere mate. Bijvoorbeeld in groentes, fruit en vlees.

Als je hond gevoelig is voor histamine, en veel van deze producten binnenkrijgt kan het histamineniveau in het bloed zo hoog worden dat hij een allergische reactie gaat vertonen (wat dus eigenlijk geen allergie is).

Roodheid, jeuk en ontstekingen zijn dan het gevolg. Variërend van ontstekingen van aan de huid, last van de darmen (wisselende ontlasting) verstopte anaalklieren, oorontstekingen, van milde tot zeer heftige jeuk en kale plekken als gevolg.

Het effect is niet acuut en heeft meer iets weg van een “overlopende emmer”.
Wanneer het ‘emmertje ‘vol is, zal de hond op steeds meer producten gaan reageren, en lijkt het net alsof de hond voor heel veel dingen ‘allergisch’ is. Wat dus een veel voorkomende misvatting is.
Het is dus belangrijk dat we het immuunsysteem opbouwen en versterken om zo externe factoren minder tot geen kans geven binnen te dringen en zo een allergie te veroorzaken. Voeding aan te passen en wellicht toevoegen van supplementen.

Zo kan het lijf met wat hulp van een acupressuur-behandeling, zorgen dat hij zijn allergie zelf kan gaan onderdrukken. Naast het inzetten van de nodige behandelingen gericht op het versterken van het immuunsysteem is het dus belangrijk om ook naar het dier zijn levensstijl te kijken.Ik kan testen met de Lecher antenne en de connectie sensor waar de behoefte van de hond naar uit gaat, en welke producten we beter (tijdelijk of voor altijd) kunnen vermijden.