Acupressuur / TCM

Dé Holistische Praktijk voor Honden

 
Acupressuur

De Traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van het principe dat lichaam en geest één geheel zijn en werkt vanuit een energetisch denkmodel, waarbij “Qi” een belangrijk onderdeel is.
Qi kan worden gezien als energie, de universele levenskracht, maar ook als het zelf genezend vermogen dat ieder mens in zich draagt.
Qi stroomt door een stelsel van vaten, de zogenaamde meridianen. Op deze meridianen zijn honderden punten bekend, waar de energie beïnvloedt kan worden.

Ook vormen Yin en Yang een belangrijk principe in de Chinese Geneeswijze.
Ze vormen een samenspel van tegengestelde krachten, zoals de zon en de maan, warm en koud, vol en leeg, dag en nacht.
Tegelijkertijd zijn Yin en Yang onlosmakelijk met elkaar verbonden. De één  kan niet zonder de ander bestaan. Wanneer Yin en Yang niet in evenwicht met elkaar zijn, kunnen ziektes ontstaan. Door middel van acupressuur kan het evenwicht tussen Yin en Yang weer hersteld worden, blokkades opgeheven worden en kan een tekort aan energie aangevuld worden.
Met als gevolg dat het zelf genezend vermogen van een dier gestimuleerd wordt om adequaat te reageren.

Hoe werkt het?

In de Chinese geneeskunde werkt men met de “vijf – elementenleer” om verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende levensfasen van een leven, maar ook in het verloop van de seizoenen. Men gaat uit van elkaar ondersteunende en controlerende organen in het lichaam.
De vijf elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Bij elk element hoort o.a. een seizoen, een Yin orgaan, een Yang orgaan, een lichaamsweefsel, en een emotie.
Wanneer een dier niet aantoonbaar ziek is, maar zich toch niet goed voelt, kan er met behulp van de vijf elementenleer een verstoring in de energiebalans tussen de verschillende organen duidelijk worden. Hierdoor, hoe vaag de klacht ook lijkt te zijn, kan er dan een goede behandeling worden gegeven.
Dieren zijn vaak heel ontvankelijk voor energetische genezing. Acupressuur helpt om een dier in balans te krijgen en ziektes te voorkomen. Een dier dat zich goed voelt, is beter hanteerbaar en prettiger om mee te werken.

 

Acupressuur biedt positieve oplossingen voor veel voorkomende gedrag en gezondheid gerelateerde problemen zoals :

 • Bevallingen
 • Artritis/spondylose
 • Rugpijn/gewrichtspijn
 • Gedragsproblemen
 • Maag/darmproblemen
 • Algemeen welzijn
 • Obstipatie
 • Spanningen/ stress
 • Epilepsie
 • Heup/schouder dysplasie
 • Incontinentie
 • Verstuikingen

Acupressuur is een eenvoudig toe te passen aanrakingstechniek die gebruik maakt van druk.
Het helpt bij het opheffen van blokkades in energiebanen zodat de energie weer kan stromen. Dit maakt genezing van een dier mogelijk of voorkomt dat het dier ziek wordt.
Door het bevoelen van een dier, voel je waarop het dier reageert en waar de blokkades zitten. Hierop kun je gaan werken en hef je blokkades op.
De behandeling bestaat uit het stimuleren van deze punten door de stroom van Qi en balans te beïnvloeden.

Ik herstel het evenwicht van uw hond zodat deze in staat is het lichaam zelf te genezen van bestaande aandoeningen en het voorkomen van toekomstige aandoeningen.